vchaspik-global-message
12:26, 05.08.2024

Удар по аеродрому "Морозовськ": ГУР оцінило збитки РФ

У ніч проти 3 серпня Сили оборони України атакували військовий аеродром "Морозовськ" у Ростовській області Росії, використовуючи 40 безпілотників. З них 18 досягли своєї мети, викликавши потужні вибухи на об'єкті. Внаслідок атаки було знищено винищувач Су-34, склад авіаційного озброєння та пошкоджено пункт управління польотами.

Про це повідомляє Telegram-канал "Досьє Шпигуна", передає Час Пік.

Атаку на аеродром "Морозовськ", де базується 559-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВКС РФ, було проведено близько 40 українських дронів. У той час, як частина дронів була придушена російською ППО, 18 безпілотників досягли цілей.

Серед уражених об'єктів значаться:

  • Винищувач Су-34
  • Склад з авіаційним озброєнням
  • Пункт керування польотами
  • Інженерне обладнання аеродрому постраждало незначно

Аналітики зазначають, що ефективність українських атак із використанням дронів значно зросла. Для порівняння, у квітні 2024 року на цей же аеродром було відправлено понад 50 дронів, жоден з яких не досяг мети. Сучасні засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), розміщені за периметром аеродрому, тоді змогли забезпечити падіння всіх безпілотників. Однак цього разу РЕБ не змогли перешкодити удару.

Оцінка збитків

За даними Головного управління розвідки України (ГУР), на аеродромі "Морозовськ" знищено винищувача-бомбардувальника Су-34, а ще два таких літаки ймовірно пошкоджені уламками. Також знищено ворожий склад авіаційного озброєння.

Крім того, чотири технічні будівлі та два ангари на авіабазі "Морозовськ" отримали чітко помітні з космосу пошкодження. Атака також торкнулася низки нафтобаз та об'єктів зберігання паливно-мастильних матеріалів у Білгородській, Курській та Ростовській областях.

Лише 4 серпня губернатор Ростовської області Василь Голубєв оголосив поблизу аеродрому надзвичайну ситуацію. Муніципальна робоча група розпочала оцінку збитків, завданих нічною повітряною атакою.

Читайте також: ]]>У російському Азові масштабна пожежа: вогонь підбирається до нафтосховища]]>